Gezondheid/hartslagzones

Psycling® Gezondheid

Deelname aan de trainingen vereist dat uw lichamelijke gezondheid dit toelaat. U bent zelf verantwoordelijk om deze inschatting te maken. Bij twijfel hierover adviseren wij u te overleggen met uw huisarts of een sportarts. Wij hebben goede ervaring met SMA Midden Nederland in Amersfoort, maar ook in Utrecht en Hilversum bevindt zich een Sport Medisch Adviescentrum (SMA).

Voor deelname aan de trainingen van Psycling, adviseren wij u in ieder geval een vragenlijst in te vullen die ontwikkeld is door sportartsen. Deze vragenlijst screent op risicofactoren voor hartziekten en plotselinge hartdood tijdens sporten. Na invullen ontvangt u een advies om wel/niet nader advies in te winnen bij uw huisarts of een sportarts.

Voor de vragenlijst voor deelnemers jonger dan 35 jaar, klik hier.

Voor de vragenlijst voor deelnemers ouder dan 35 jaar, klik hier.


Hartslagzones

Goede training is inspanning op het juiste niveau. Uit onderzoek naar runningtherapie weten we dat de optimale inspanning ligt tussen circa 60% en 80% van je maximale hartslag. Aan de hand van je maximale hartslag, bepalen we jouw trainingszones. We gebruiken hiervoor de methode van Karvonen. Kijk op deze site voor de rekenmethode en meer informatie over hartslag- en trainingszones. Meestal bepaalt de hartslagmeter vanzelf de hartslagzones aan de hand van je leeftijd.

Tijdens de trainingen van Psycling fietsen we voornamelijk in hartslagzone 1 en 2, ook wel genoemd D1 en D2. Het gebruik van hartslagzones samen met de ervaren inspanning tijdens fietsen, leert je aan te voelen hoe zwaar je je inspant.

→ Meer over trainingsprogramma’s, klik hier.